ВЕНЕТО – ИТАЛИЯ
Maestro на Амароне. Легенда в бутилка. В сърцето на Валполичела, в малката община Неграр, Giuseppe Quintarelli превръща виното в тиха революция. От 1950 г. насам, неговият стил съчетава дълбоко уважение към традицията и безстрашен експеримент – с лозята, с времето, със самата идея за вкус. Наричан „Майсторът от Венето“, Джузепе създава иконични вина като Amarone della Valpolicella Classico, Alzero, Rosso del Bepi, които остават в паметта като произведения на изкуството, а не просто напитки. Вината му узряват дълго – някои отлежават над 7 години в словенски дъб – но финалът им е безвременен.
Quintarelli Giuseppe
All images © Giuseppe Quintarelli
Quintarelli е мястото, където Amarone не е продукт, а подпис. Alzero е провокация, Rosso del Bepi – алтернатива. Това не е винен избор, а вътрешна необходимост.
vino rosso, 40% Cabernet Sauvignon, 40% Cabernet Franc and 20% Merlot, VOL 16,5%
Описание: Състав: 40% Cabernet Sauvignon, 40% Cabernet Franc, 20% Merlot. Емблематично вино от Quintarelli, съчетаващо традиционния метод за Amarone със сорти типични за Бордо. Алдзеро е вино с изключителна индивидуалност: дълбок рубинен цвят, нос с експлозия от сладки подправки, сушени горски плодове, евкалипт, тамян и благороден дъб. Вкусът е мощен, сладко-минерален, кадифен и концентриран, с перфектен баланс между богатство, киселинност и танинова структура. Отлежаване: ~4 години в средно големи бъчви от славонски дъб. Финалът е продължителен, с нюанси на шоколад, кедър и тъмни плодове.
908,29 лв - 2016 г.
vino rosso, 55% Corvina and Corvinone, 30% Rondinella, 15% Cabernet, Nebbiolo, Croatina and Sangiove
Описание: Състав: Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina, Sangiovese. Една от най-иконичните интерпретации на Amarone – вино с неподражаема дълбочина, финес и сила. Гроздето се суши на дървени каси за 120 дни, след което ферментира бавно и отлежава 7 години в големи бъчви от славонски дъб. Цветът е наситено гранатов. Ароматите са многопластови: сушени череши, черен чай, евкалипт, канела, тютюн, балсамико, кожа и ликьор от черни плодове. Вкусът е елегантно сладко-солен, с дълбока структура, кадифени танини и невероятно дълъг, завладяващ финал. Вино, създадено за съзерцание, тишина и величие
802,67 лв - 2017 г.
15,5 % / vino rosso, 55% Corvina and Corvinone, 30% Rondinella, 15% Cabernet, Nebbiolo, Croatina and Sangiove
Описание: Състав: основно Corvina, Corvinone, Rondinella, с добавки от Cabernet, Nebbiolo и Croatina. Rosso del Bepi е Quintarelli-версията на „непроизведено Amarone“ – създадено в години, когато избата смята, че реколтата не отговаря на строгостта за етикет Amarone Classico. Виното обаче запазва същия процес: сушено грозде, дълга ферментация, над 7 години отлежаване в големи бъчви от славонски дъб. Ароматите са дълбоки и въздействащи: ликьор от черна череша, подправки, кожа, дим, тъмен шоколад и сушени цветя. Вкусът е мощен, но благородно структуриран, с кадифени танини и дълъг, хармоничен финал. Вино за познавачи – с душата на Amarone, но подписа на времето.
401,34 лв - 2016 г.
vino rosso, Corvina and Corvinone, Rondinella, Cabernet, Nebbiolo, Croatina and Sangiovese, VOL 15%
Описание: Състав: Corvina, Corvinone, Rondinella, Sangiovese, Cabernet Sauvignon и Nebbiolo. Едно от най-разпознаваемите вина на Quintarelli – произведено по метода „ripasso“, при който Valpolicella ферментира върху остатъците от гроздето, използвано за Amarone. Това придава виното дълбочина, комплексност и изненадваща концентрация. Цветът е дълбок гранатов. Ароматите са интензивни – черешов ликьор, сушени боровинки, канела, тютюн и сладки подправки. Вкусът е копринен, но плътен – с фини танини, балансирана свежест и дълъг, благороден финал. Идеално за дивеч, печено месо и ризото с трюфели.
266,15 лв - 2016 г.
vino rosso, 80% Valpolicella Sup, 20% cabernet e merlot, VOL 15%
Описание: Състав: Corvina, Corvinone, Rondinella, Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Nebbiolo и Croatina. Единичен парцел и селекция от най-добрите лозя на Quintarelli, създаден по методология, близка до тази на Amarone и Valpolicella Superiore. Вино с концентриран рубинен цвят и изразителен, топъл нос – червена череша, сушени плодове, канела, кожа, графит и подправки. Вкусът е балансиран и кадифен, със зрели танини, сочна структура и дълъг, леко пикантен финал. Отличен избор за паста с рагу, печено телешко и твърди сирена с характер.
253,48 лв - 2017 г.